Wat is een Flitsinstructie

Een ‘flitsinstructie’, een initiatief van de  Loge ‘De Bouwketen’, is een hulpmiddel om het geven van instructie (= onderricht) in de Loges te stimuleren. Het betreft het onderricht in de specifieke werkwijze van de vrijmetselarij en in haar karakteristieke eigen cultuur c.q. maçonnieke gebruiken.

Doel is ook om feitelijke kennis over oorsprong en ontwikkeling van het verschijnsel Vrijmetselarij over te dragen aan ‘jonge’ vrijmetselaren (de nieuwe leden). Het regelmatig geven van flitsinstructies in de Loge ‘De Bouwketen’ blijkt in de praktijk een goed instrument bij het ‘onderricht’ van Leerlingen, Gezellen en jonge Meesters.

Het geven van flitsinstructies is geen alternatief voor het geven van instructie aan Leerlingen, Gezellen en Meesters volgens de traditie.

De flitsinstructies zijn een handreiking aan de reguliere instructiegevers (de twee Opzieners en de Achtbare Meester) om gericht en doelmatig het hier bedoelde onderricht te kunnen geven. Dit oogmerk wordt bereikt door vroeg tijdens een comparitie een flitsinstructie te geven, als de agenda dat toelaat. Daarbij gaat het om een korte presentatie van een geselecteerd onderwerp. Een flitsinstructie mag het normale verloop van een comparitie niet verstoren en zij mag zeker niet de schijn hebben van een tweede Bouwstuk in een comparitie.

Daarom moet een flitsinstructie kort zijn (circa 5 minuten) en kunnen er naar aanleiding van een instructie in de comparitie geen vragen worden gesteld of reacties worden gegeven. Het biedt de instructiegevers de gelegenheid om daar wel ruimte aan te geven tijdens een daarop volgende reguliere instructiebijeenkomst.

AfdrukkenE-mail

 
 
Award 2013

2013 Warp Framework

YOOtheme won again the J.O.S.C.A.R for the best Joomla Template Framework.

Award 2011

2011 Warp Framework

Our first J.O.S.C.A.R was won on the J and Beyond event in Kerkrade, Netherlands.

Built with HTML5 and CSS3
Copyright © 2013 Rene